Megálmodtuk, megsütöttük, neked adjuk!

Adventi kókuszos-mandulakrémes csillagok

2017/12/06. - írta: Mendula

Imádom a kókusz-mandula párost. Van nekem egy ilyen állandó fogadalmam, gondolom, olyasmi, mint a dohányosoknak a cigiről leszokás, hogy nem eszem X napig egyáltalán édességet. (Nincs amúgy semmi különösebb oka, csak a cukorfogyasztás visszafogása.) Aztán egy nap után mindig rájövök, hogy nálam a zéró tolerancia nem működik, ebből lesz az, hogy akkor napi max. egy édesség. Utána meg, hogy akkor napi 1-2, de akkor csak ilyen egészséges cucc (pl. aszalt gyümölcsökből készült szelet, magas kakaótartalmú étcsoki és társaik). És ilyenkor jutnak mindig eszembe a jobbnál-jobb édesség ötletek. De nem azok a szuperegészségesek, hanem a cukros-fehér lisztes-tejszínes-vajas klasszik verziók. Na ez a keksz is egy ilyen fogadalom közepén ugrott be (amire viszonylag nagy esély volt, mivel havonta egyszer-kétszer megfogadom a cukorstopot). És aztán csiszolódott-csiszolódott a fejemben a recept, és aztán nekikezdtem, és megcsináltam, és istenkirályság lett. Kókuszos linzertészta, benne nagyon intenzív ízű mandulás krém mindeféle (zöld színű) aroma, kivonat és egyéb turpisság nélkül. És aztán nyilván muszáj volt megkóstolnom...és nem lehetett abbahagyni.

Adventre-karácsonyra ideális, előre is elkészíthető, bírja az állást (hideg helyen!), jót is tesz neki, ha pár napig áll.

adventi_csillagok_1.jpg

Hozzávalók (kb. 25 darabhoz):

A linzertésztához:

100 g finomliszt
50 g kókuszreszelék
100 g hideg vaj
50 g porcukor
1 tojássárgája

A töltelékhez:

50 g fehér csoki
25 g tejszín
30 g natúr mandulavaj (én ezt használom)

Elkészítés:

A linzertészta hozzávalóit késes robotgépben morzsásra keverjük, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és folpackba csomagolva hűtőben 1 órán át pihentetjük (robotgép hiányában a vajat és a lisztet elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is, a többi ugyanaz). A töltelékhez a tejszínt felforrósítjuk, felolvasztjuk benne az apróra vágott fehér csokit, majd hozzákeverjük a mandulavajt is. Hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon, amíg elkészül a keksz.


A tésztát lisztezett felületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk, csillag alakú formákkal kiszaggatjuk, 180 fokos sütőben világos barnára sütjük. 2 csillagot összeragasztunk a krémmel (nyomózsákból a legegyszerűbb rányomni a csillagok közepére), és megszórjuk porcukorral.

adventi_csillagok_kokusz_mandula.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mendula.blog.hu/api/trackback/id/tr1813449771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása