Igazi házi süti receptjét hozom most nektek, és már most mondom, hogy ennél jobb befektetett munka/elérhető érték arányú túrós süti nincs. Gyakorlatilag nincs is vele munka. Szerintem ezért is volt benne anyukám állandó süti repertoárjában (bocs, Mami). Hogy a pozitív oldalával kezdjem: anyukámtól láttam, tanultam a családi tűzhely fontosságát, hogy legyen mindig otthon meleg, házi étel; két gyerek és pörgős, sokszor stresszes munka mellett is mindig főzött nekünk, érettségiig minden nap csinált nekünk a suliba szendvicset, volt, hogy az osztálytársaimnak is. De édességek terén...nos, volt egy állandó repertoár (ez a bólyi túrós, madártej, palacsinta, bundás alma, szülinapokon gyümölcs- vagy gesztenyés torta, ennyi. De imádtuk mindegyiket!). És ez a túrós volt a kedvenc. Isteni, szöttyös, túrós-gyümölcsös tobzódás.
Igazi megsárgult, foltos, kicsit szakadt papíron van meg a recept, a mai napig azt vesszük elő, mikor sütjük a sütit. Az eredeti recept szerint kell bele egy "fél héja", mivel azt én nem tudtam szerezni, tettem bele egy fél citrom héját:)
Hajrá-hajrá, próbáljátok ki, nem fogtok benne csalódni!

Hozzávalók (egy kb. 25X20 cm-es tepsihez):
A tésztához:
250 g rétesliszt
fél csomag sütőpor
fél (kezeletlen héjú) citrom héja
220 g porcukor
A töltelékhez:
500 g zsírosabb túró
500 g magozott meggy (mirelit, felolvasztva)
mazsola (ízlés szerint)
vaníliás cukor (igazi vaníliából)
A tetejére:
50 g vaj megolvasztva+a kikenéshez
2 dl tej
2 tojás
Elkészítés:
A "tésztához" összekeverem a réteslisztet, a porcukrot a sütőport és a reszelt citromhéjat, a felét egyenletesen egy sütőpapírral bélelt, enyhén kivajazott tepsibe szórom. Mehet rá a túró, ezt is egyenletesen szétterítem, majd jön rá a meggy és az előzőleg forró vízbe áztatott mazsola, erre pedig a vaníliás cukor. A végén következik a maradék lisztes keverék. Az egészet meglocsolom az olvasztott vajjal, majd a tojásokat felverem kissé, összekeverem a tejjel, és ezt a keveréket szépen egyenletesen a sütire csorgatom. Irány a sütő, 180 fokon kb. 35-40 perc alatt sül meg szép aranybarnára. Ugye hogy alig van vele teendő?

A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Before · http://azbeszt.blog.hu 2016.03.19. 20:55:35
Szelid sunmalac 2016.03.20. 01:03:17
ügyelő 2016.03.20. 06:31:46
Mendula 2016.03.20. 11:48:46
Void Bunkoid 2016.03.20. 15:23:09
De legalább pont olyan könnyű elkészíteni, és piszok finom :)
bandurkandi 2016.03.25. 15:02:09
A kalória,-és szénhidrát bevitelt csökkentendő a cukorral megegyező mennyiségű eritrittel elkésztettem,PRÍMA lett!!!:) Az édessége pont megfelelőre sikeredett /kevés édesítőszert a túróhoz is hozzáadva / illetve a vaníliás cukrot vanília aromával helyettesítettem a túróhoz keverve. A következő lépés a rétesliszt leváltása lesz diétásra és akkor a végeredmény egy negatív kalóriatartalmú étel lesz / gasztronómiai perpetuum mobile :) /
Mendula 2016.03.26. 22:20:30