Megálmodtuk, megsütöttük, neked adjuk!

Gluténmentes sütőtökös-mogyorókrémes muffin hétvégére

2018/11/09. - írta: Mendula

Egyet mondok: ez olyan egészséges édesség, hogy emiatt még egy keto diétát követő barátnőm is megszegte a diétáját. Nem csoda: elképesztően könnyű, szaftos lett a tésztája, a mogyorós rész pedig annyira jó benne, szuperül illik a sütőtökhöz. A sütőtök szezon közepén vagyunk, és én csak mostanában fedeztem fel magamnak süti alapanyagként. Nyilván eddig is hallottam már sütőtökös sütikről, de valahogy olyan nagy egy tök, mi nem igazán rajongtunk eddig érte, nem gondoltam, hogy nálunk elfogyna a maradék, emiatt nem csináltam sose sütőtökös sütiket. Pedig elfogyott: kockákra vágva és megsütve, krémlevesként, na meg persze ilyen mogyorókrémes muffinként, sőt, vegán chocolate chip cookie is készült belőle (recept is jön hamarosan! Brutál finom lett…).

sutotokos_muffin.jpg

A sütőtök sütve jobban megőrzi az ízét, mint főzve, tehát én mindenképp azt javaslom, hogy sütve készítsétek, még ha kicsit lassabb is így. És hogy miért mondom erre a muffinra, hogy egészséges édesség? Nincs benne fehér liszt és fehér cukor, ellenben van benne zöldség (tök), magas fehérjetartalmú olajos mag (mandula és mogyoró – mandulavaj és mogyorókrém formájában), és magas rosttartalmú zabpehelyliszt. És egy percig sincs az az érzésed, hogy valami fűrészporos, fujtós, száraz édességet ennél, amit csak azért gyűrsz le, mert tudod, hogy egészséges, és nincs jobb… Neeem, ez tényleg csodafinom, és a gyerekek is imádni fogják!

Hozzávalók (8 muffinhoz):

120 g sütőtökpüré
1 tojás
90 g mandulavaj
50 g kókuszcukor/nádcukor/xylit
75 g gluténmentes zabpehelyliszt (zabpehely lisztté őrölve)
fél tk szódabikarbóna és fahéj
fél tk fahéj
60 g kakaós mogyorókrém

A sütőtökpürét, a tojást, a cukrot és a mandulavajat kézi mixerrel összekeverjük. Egy másik tálban összevegyítjük a száraz hozzávalókat, majd ezt hozzáadjuk a sütőtökös keverékhez. A masszát kettéosztjuk, és az egyik felébe belekeverjük a kakaós mogyorókrémet. A muffintepsi mélyedéseit kibéleljük kapszlikkal, majd mindegyik aljába teszünk a sima masszából, majd arra rá a kakaós-mogyorós masszát. Egy kanál nyelével szép márványosra keverjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt megsütjük. Nem szabad kiszárítani, különben oda a finom szaftos állag.

sutotokos_muffin_1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mendula.blog.hu/api/trackback/id/tr2314361979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása