Megálmodtuk, megsütöttük, neked adjuk!

Füstölt sajtos stangli

2014/12/28. - írta: Mendula

Sose tartozott a kedvenc ünnepeim közé a szilveszter. Valószínűleg a közoktatásban eltöltött 8+4+5 (na jó, volt az 6 is...:) év alatt annyira belém ivódott, hogy a valami új kezdete - új tanárok, új emberek, új lehetőségek, általános helyett gimi, gimi helyett egyetem - nem január 1-jéhez, hanem szeptember elejéhez kapcsolódik, hogy ez azóta is megmaradt. A kedvenc szilveszterem se az az átlagosnak mondható nagy buli volt, a párommal (azóta férjemmel) nagy hóesésben felmentünk a Gellért hegyre tűzijátékot nézni, és termoszból ittuk a forralt bort. Rég volt... Most meg ráadásul ez lesz a második szilveszterem sorozatban, hogy józan kívülállóként kényszerű absztinenciára ítélve nézhetem, ahogy mások buliznak (ja és tavaly a buli mámorában még az alkoholmentes pezsgőmet is megitták...). Na sebaj, egy egész élet távlatából ez semmi, egy baba miatt meg pláne:) De azért hoztam nektek egy sós aprósüti receptet, mert a többség gondolom bulizik december 31-én, és ilyenkor kell valami, ami felszívja az alkoholt. Egyszerű és nagyon finom ez a stangli, a füstölt sajt adja meg az ízét, és érdemes rögtön dupla adagot csinálni.

sajtos stangli_1 Hozzávalók (kb. 4 főnek elegendő):

20 dkg finomliszt
10 dkg hideg vaj
5 dkg reszelt füstölt sajt
1 tojássárgája
1 púpozott tk só
4 ek hideg víz

A tetejére:
1 tojásfehérje kissé felverve
2 ek szezámmag/lenmag

A lisztet, a vajat, a tojássárgáját, sót és a hideg vizet egy késes betétű robotgépben vagy kézzel gyorsan összedolgozom, majd hozzágyúrom a reszelt sajtot is. Kis cipóvá formázom, és folpackba csomagolva legalább fél órára hűtőbe teszem. Ezután lisztezett felületen kb. fél cm vastagra nyújtom, megkenem a felvert tojásfehérjével, megszórom a szezámmaggal/lenmaggal, majd késsel vagy derelyevágóval tetszőleges hosszúságú csíkokra vágom. Sütőpapírral bélelt tepsire rakom, és 200 fokon világosbarnára sütöm. Lehet sűrűn rakosgatni, nem nő meg nagyon sütés közben.

sajtos stangli_2

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mendula.blog.hu/api/trackback/id/tr148443678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása