Akár írhattam volna, hogy krémes, de arról mindenkinek a - még mindig a legtöbb cukrászdában kapható - száraz tésztájú, és tömör, kicsit fullasztó, fél méter magas, íztelen krémű süti jutott volna eszébe, de ez egész más dimenzió. Sőt, dimenziónak sem mondanám, egyszerűen más édesség. Vagy össze lehet hasonlítani a margarinnal készült leveles tésztába töltött, zselatinos-remegős pudingkrémet a házi vajas tésztán pihenő, igazi vaníliától pettyes főzött vaníliakrémmel? Ugye hogy nem. Én még a múltkor örök szerelembe estem a házi vajas leveles tésztával, egyszerűen annyira finom, hogy már akkor nyert ügyem lenne, ha csak magában azt tálalnám fel frissen kisütve, bármiféle ízesítés nélkül. Kár, hogy csak ritkán állok neki. Na de most megint rászántam magam, és egy kis mascarponéval dúsított vaníliakrémmel töltöttem, és került bele áfonya is. Belekóstolsz, zen.
A vaníliakrémhez:
fél liter tej (min. 2,8%-os)
4 tojássárgája
15 dkg cukor
5 dkg étkezési keményítő
1 vaníliarúd
25 dkg mascarpone
A krémhez a tejet a félbehasított vaníliarúddal és a kikapargatott magokkal felteszem főni, forrpontig melegítem. Eközben a tojássárgájákat a cukorral habosra verem, majd hozzáadom a keményítőt is, és egy (a teljes mennyiségből elvett) pici tejjel lazítom. Ezután a meleg tejet lassan a tojásos keverékhez öntöm, elkeverem (hőkiegyenlítés - ezzel elkerülöm, hogy a tojás a forró tejben kicsapódjon), majd az egészet visszaöntöm a lábosba, és kis lángon, folyamatosan kevergetve besűrítem. Teljesen kihűtöm. A mascarponét egy tálba rakom, majd kis adagokban hozzáadom a vaníliakrémet, és simára keverem. Felhasználásig hűtőben tárolom. Ez a krém egyébként bármilyen pohárkrémhez, egyéb vaníliakrémes sütihez felhasználható, isteni finom, könnyű krém. Ha a még meleg (mascarpone nélküli) krémbe 10 dkg étcsokit belekeverünk, és felolvasztjuk benne, zseniális csokikrémet kapunk. Aztán ebbe is tehetjük a mascarponét.
A lapokhoz a sütőt előmelegítem kb. 200 fokra. A leveles tésztát egy kb. 24X48 cm-es téglalappá nyújtom, amit hosszában 4 egyenlő (azaz 12 cm széles) részre vágok. Így lesz 4 db 24X12 cm-es csíkom. Ezeket egy sütőpapírral bélelt nagy tepsin 2 részletben megsütöm úgy, hogy nehezéknek egy másik tepsit rakok rá, amit kb. 8-10 perc múlva leszedek, és így sütöm aranybarnára a lapokat. Erre azért van szükség, hogy a leveles tészta ne púposodjon fel. Egyenesre levágom a széleit. Jöhet az összeállítás. A kisült lapokat 12X6 cm-es téglalapokra vágom. A krémet sima csöves habzsákba töltöm, és a lapok 2/3-ára 2 sorba kis halmokat nyomok belőle. A halmok közé áfonyaszemeket rakosgatok. Így ni:
Ha ez kész, összeállítom a mille feuille-öket: alulra egy krémes lap, rá még egy, majd az egészet lefedem az üres lapokkal. A tetejét megszórom porcukorral, és vaníliakrémmel (ki fog maradni egy kevés!) és áfonyával díszítem.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.