Megálmodtuk, megsütöttük, neked adjuk!

Tönkölykeksz és tönkölyisler

2014/12/09. - írta: Mendula

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, engem simán meg lehet venni a különféle "bio" "teljes kiőrlésű", "mézzel készült" és hasonló elnevezésű édességekkel. Az embernek az az érzése, hogy büntetlenül ehet belőle, amennyit akar, még jót is tesz az egészségének, és nem is hizlal. Na ez a keksz is ilyen:) Minden van benne a fent említettekből: teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, méz, ja és persze bio is lehet, ha olyan alapanyagokat választotok. De azért nem teljes önbecsapás az egész: a teljes kiőrlésű liszt magasabb rosttartalmánál fogva lassabban emeli meg a vércukorszintet (= naaagyon egészséges), és cukor helyett is lehet különféle édesítőszerekkel (xilit, kókuszvirágcukor) édesíteni a kekszet, aminek így alacsonyabb lesz a kalóriatartalma (=kevésbé hizlal). Így még egy fogyókúrás karácsonyi menüsor végére is elfér...

 
Hozzávalók (kb. 50 db kis kekszhez):
100 gr teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
50 gr finomliszt
100 gr hideg vaj
25 gr porcukor/xilit/kókuszvirágcukor porrá őrölve
25 gr méz
fél tk fahéj
3 ek frissen facsart narancslé
1 (kezeletlen) narancs reszelt héja
1 tk vaníliakivonat/1 csomag bourbon vaníliás cukor
1 csipet só
A tönkölyislerhez:
sűrű (házi) lekvár
20 dkg étcsoki
Mivel a tészta alapjában véve egy linzer jellegű tészta, fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, és ne gyúrjuk túl a tésztát. Én késes betétű robotgépben szoktam összedolgozni a hozzávalókat, sokkal hamarabb kész is van, és a vaj sem olvad meg a kézmelegtől.
Először a tészta száraz hozzávalóit (liszt, cukor fahéj, só) összekeverem, majd a robotgépbe teszem, arra rákockázom a vajat, hozzáadom a maradék hozzávalókat, és a géppel összeállítom a tésztát.
Ezután még kézzel is nagyon röviden átgyúrom, és innentől lehet választani, hogy különféle formákat vagy sima korongokat szeretnék sütni a tésztából. Ha korongokat szeretnék, 2 db kb. 2 cm átmérőjű rudat formázok a tésztából, alufóliába csomagolom, és berakom fél órára a hűtőbe. Ha formákat szeretnék, a tésztát kicsit ellapogatom (hogy könnyebb legyen majd később kinyújtani), és szintén a hűtőbe teszem.
Ezt követően a rudakból kb. 3 mm vastag korongokat vágok, vagy lisztezett deszkán kinyújtom a tésztát, és különféle formákat szaggatok belőle. 180 fokon kb. 10 percig sütöm a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsin.
keksz2
 
Tönkölyisler

Mivel - hogy említettem - a tészta linzerjellegű, szuperül lehet islerhez is használni, Ehhez két korongot tetszőleges, sűrű (házi) lekvárral összeragasztok. A csoki 2/3-át vízgőz felett (vagy mikróban - óvatosan!) felolvasztom, az 1/3-át pedig nagyon apróra vágom, és a felolvadt csokihoz keverem. Ezzel tulajdonképpen temperálom a csokit, így szép fényes és roppanós lesz a csokimáz az isleren. A lekvárral összeragasztott korongokat egyenként a csokiba mártom, és megvárom, amíg megdermed rajta a csoki.

isler
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mendula.blog.hu/api/trackback/id/tr198443664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása