Megálmodtuk, megsütöttük, neked adjuk!

Pisztáciás és áfonyás cupcake

2015/01/28. - írta: Mendula

Fő-fő-fő kedvencem a pisztácia. (Kis koromban azt hittem, hogy pisztárcia. A fagyizókban is mindig azt gondoltam, hogy elfogyott az "r" betű, ezért írták csak pisztáciának. Tudjátok, amikor még amolyan retrósan matrica betűkkel írták ki a fagyik nevét.) Csak úgy magában is, fagyiban is, mindenhogy imádom. Persze csak az olyan igazi pisztácia ízt...nem a keserűmandulára hajazó, élénkzöld színű utánzatokat, amik még nyomokban sem tartalmaznak pisztáciát, hanem az igazit. Szerencsére azért már itthon is egyre gyakrabban lehet belefutni pl. jó minőségű pisztáciafagyikba, amiket általában azért már ránézésre ki lehet szúrni nagy eséllyel. A szín mindenesetre árulkodó. Az igazi pisztáciafagyi pasztelles, inkább már drappba hajló, véletlen sem almazöld színű.
Amikor beszereztem egy ilyet, azon túl, hogy magában is eszegettem, rögtön beindult a fantáziám, hogy mi mindenhez fogom majd felhasználni. Tudom, nem olcsó, de a kis méret ne tévesszen meg senkit, viszonylag kevés elég belőle ahhoz, hogy a pisztácia ízt érezni lehessen, úgyhogy nem fog az első alkalommal elfogyni. A pisztáciás cupcake lett az első desszert belőle, az a mousse...hát az valami isteni. A végét csak úgy magában, a hűtőbe rájárva ettem meg. Persze az áfonyásról is hasonló ódákat tudnék zengeni, de a fentiek után gondolom értitek, hogy miért a pisztáciásról írok elsősorban. És ami a legjobb: az alapmuffin magában is nagyon-nagyon finom, egyáltalán nem száraz, az is csak úgy eteti magát!

pisztacias-cupcake.jpg

Hozzávalók (10 db-hoz, 5-5 áfonyás és pisztáciás cupcake-hez):

10 dkg vaj
1 érett banán
2 tojás
10 dkg cukor
1 teáskanál vanília kivonat
5 dkg őrölt mandula
5 dkg őrölt pisztácia
10 dkg finomliszt
1 teáskanál sütőpor
1 kávéskanál őrölt fahéj
10 dkg áfonya

Az áfonyás cupcake-hez (áfonya mousse-hoz):

4 dkg fehér csoki
6 dkg áfonya
1 ek cukor
125 g mascarpone
50 ml tejszín

A pisztáciás cupcake-hez (pisztácia mousse-hoz):

15 g pisztácia paszta
2 dkg fehér csoki
2 ek porcukor
125 g mascarpone
70 ml tejszín

A muffinhoz a vajat megolvasztom, és a banánnal, a tojásokkal, a cukorral és a vanília-kivonattal botturmixszal egyneművé dolgozom. A lisztet egy másik tálba szitálom, és elkeverem a többi száraz hozzávalóval (fahéj, sütőpor, őrölt mandula és pisztácia). A nedves és a száraz hozzávalókat összekeverem, és hozzáadom az áfonyát is. A muffinformát 2/3-ig töltöm a tésztával, és 180 fokon tűpróbáig sütöm.

Az áfonyás mousse-hoz az áfonyát az egy evőkanál cukorral egy lábosban felmelegítem, amíg a cukor elolvad. Összeturmixolom. A fehér csokit vízfürdőben vagy mikróban felolvasztom (óvatosan, mert könnyen megég). A még meleg áfonyát az olvasztott csokihoz adom, alaposan elkeverem, majd a mascarponéhoz adom. Végül a felvert tejszínt is beleforgatom. Hűtőbe teszem kb. 1 órára, hogy megszilárduljon (a fehér csoki fogja "összehúzni" annyira, hogy habzsákból ki lehet majd nyomni).

áfonyás cupcake

A pisztáciahabhoz a fehér csokit szintén felolvasztom, hozzáadom a pisztácia pasztát, majd belekeverem a mascarponét. A tejszínt a porcukorral felverem, majd először a kb. 1/3 részével fellazítom a mascarponés krémet, a maradékot pedig már óvatosan, lapátoló mozdulatokkal keverem hozzá, hogy ne törjön össze a hab. Szintén hűtőbe teszem.

Már csak az összeállítás maradt: a muffinok felét az áfonyás, másik felét a pisztáciahabbal díszítem fel nyomózsákkal. A tetejükre mehet 1-1 áfonyaszem, ill. durvára vágott pisztácia (ami nekem már nem maradt...elfelejtettem félre rakni a díszítéshez:).

áfonyás pisztáciás cupcake

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mendula.blog.hu/api/trackback/id/tr208443710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása