Megálmodtuk, megsütöttük, neked adjuk!

Gesztenyés keksz chocolate chippel

2014/12/23. - írta: Mendula

A hétvégi mézes krémes után - amit a 15 fős vendégségre sütöttem - mondtam a férjemnek, hogy akkor most egy darabig (legalább karácsonyig) nem sütök többet...aha, hétfőig bírtam. Akkor este 6-kor kitaláltam, hogy márpedig gesztenyés kekszet kell csinálnom. A fotóhoz meg ugye kell gesztenye, mert hát úgy az igazi. Kedvenc zöldségesem fél 7-ig van nyitva, úgyhogy gyerek felöltöztet, anyára felköt, és 10 perc (!) múlva már úton is voltunk a gesztenyéért. Amit a zöldségesnél már nem lehetett kapni...na akkor irány a másik bolt, ott volt, gyorsan vettem is pár darabot. Aztán még sétáltunk picit, este 10-kor pedig nekiálltam kekszet sütni. Férjem az ilyen sztorikon már nem is csodálkozik. Megszokta, hogy ha édességről van szó, nem viccelek. Tudja, hogy kicsit megszállott vagyok:)

A keksz egyszerű, és gyorsan meg is van, hűtés nélkül kb. 25 perc. Egy egyszerű linzertészta gesztenyemasszával és csoki chippel feldobva. De nagyon finom! A végén pedig mehet rá egy kis fehér csoki, mégis csak karácsony van, dobjuk fel egy kis díszítéssel.

gesztenyés keksz 1

Hozzávalók (kb. 40 darabhoz):

10 dkg vaj
15 dkg liszt
10 dkg gesztenyemassza
30 g cukor
1 tojássárgája
5 dkg chocolate chip vagy apróra vágott étcsoki
1 csipet só
a tetejére kb. 3 dkg fehér csoki (opcionális)

A vajat, lisztet, cukrot, gesztenyemasszát, tojássárgáját és a csipet sót késes betétű robotgépben vagy kézzel gyors mozdulatokkal összedolgozom, majd a csoki chipet is belegyúrom. Két kb. 4-5 cm átmérőjű hengert formázok belőle, majd alufóliába csomagolva berakom a fagyasztóba egy fél órára. Ezután éles késsel 4-5 mm vastag szeleteket vágok belőle, és sütőpapírral bélelt tepsin 180 fokos sütőben addig sütöm, míg a széle kicsit megbarnul. Ha csokizom a tetejét, a fehér csokit felolvasztom mikróban vagy vízfürdőben (a fehér csokinál a mikró nagyon rizikós, még könnyebben megég, mint az ét- vagy a tejcsoki!), majd egy kis uzsonnás zacskóba rakom, annak a csücskén egy icipici lyukat vágok, és becsokizom a kekszeket.

gesztenyés keksz 2

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mendula.blog.hu/api/trackback/id/tr468443674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dani 2015.01.19. 21:55:36

Ezt kóstoltam. :) A képen szebb mint élôben, de élôben finomabb mint a képen. .)

Petra Dudás 2015.02.15. 14:42:18

elkészítettem, nagyon finom, még Boróka is falta ( ez nála nagyon nagy dolog). A sütésnél nagyon kell figyelni, a gesztenyepürének jó minőségűnek kell lennie, különben nem érződik.

mendu 2015.02.15. 19:52:41

Szia Petra, tök örülök, a gyerekek jó mércék, hogy finom-e egy süti, ők aztán udvariasságból nem eszik meg, ami nem ízlik nekik!:) Lehet, hogy majd még kísérletezek, hogy több gesztenyemasszát is elbír-e a tészta, hogy még gesztenyésebb legyen...de persze, a jó minőség a legfontosabb (100%-os natúrból is jó lehet, csak akkor kicsit több cukor kell a tésztába).
süti beállítások módosítása