Imádom. Amúgy ki lehet a világból kergetni a vajkrémes sütikkel (OK, az Eszterházy torta még jöhet), de ez más...ez isteni. Ahány ház, annyiféleképpen készítik: lekvárral és anélkül, csokimázzal a tetején és anélkül, és ezek tetszőleges variációi. Alap, hogy vajjal csinálom, nem margarinnal, a krémbe rakok egy kis bourbon vaníliás cukrot, a tetejére pedig egy vékony réteg nem túl édes, fényes csokimáz jön. Mivel amúgy nem egy drága süti, szerintem ezen nem érdemes spórolni. A tészta és a krém aránya kb. egyenlő (így nem lesz száraz), adok időt a lapoknak megpuhulni, és így lesz olyan, hogy egyszerűen nem lehet abbahagyni.
Hozzávalók (kb. 35X30 cm-es téglalaphoz):
A tésztához:
1 tojás
15 dkg cukor
5 dkg vaj
2 ek méz
10 ek tej
1 kk szódabikarbóna
50 dkg liszt
A krémhez:
fél liter tej
1 tasak bourbon vaníliás cukor
4 ek liszt
20 dkg puha vaj
20 dkg cukor
A csokimázhoz:
10 dkg étcsoki (legalább 50%-os)
0,5 dl tejszín
2 dkg vaj
1 púpozott ek kakaópor
A tésztához a liszt kivételével mindent egy lábasba teszek, alacsony lángon folyamatos keverés mellett felolvasztom a hozzávalókat, majd 3 percig főzöm. Belekeverem a lisztet, majd jó alaposan összegyúrom a tésztát. Elsőre kicsit soknak tűnhet a liszt mennyisége, olyan, mintha nem állna össze, de a gyúrás során össze fog. Négy egyenlő részre osztom, és lisztezett deszkán nagyon vékony - kb. 30X35 cm-es - lapokra nyújtom. Nem kell aggódni, ha nem szabályos téglalapok lesznek, miután belekerül a krém is, én le szoktam vágni a széleket (hogy, hogy nem, azok is el szoktak fogyni). Egy sütőpapírral borított gáztepsi hátán 180 fokon egymás után megsütöm a lapokat. Figyelni kell, mert nagyon hamar megsül!! Akkor kész, mikor már szép aranybarna.
A krémhez a lisztet csomómentesre keverem egy kis tejjel, majd folyamatos keverés mellett hozzáadom a többi tejet is, és sűrűre főzöm. Ha kész, belekeverem a cukrot és a vaníliás cukrot is, és addig keverem, míg felolvad. Hagyom teljesen kihűlni. Utána habverővel felhabosítom a puha vajat, majd apránként hozzáadom a tejes krémet. A mézes lapokat egyenlően megkenem a krémmel.
A csokimázhoz a tejszínt felmelegítem, és beletördelem a csokit. Nagyon kis lángon felolvasztom, hozzádobom a vajat, majd a kakaóport is beleszórom. Alaposan elkeverem, majd egyenletesen a mézes krémes tetejére kenem.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
PálEsz 2015.01.02. 18:03:31
mendu 2015.01.04. 11:22:17
lucky 2015.01.10. 09:36:40