Megálmodtuk, megsütöttük, neked adjuk!

Szamócás szalag

2015/02/23. - írta: Mendula

Fúúú, ez isteni finom lett. Még a nem édesszájú férjem is tolta befelé egymás után a kekszeket (bár elmondása szerint mellettem édesszájú lett...hát hozzá képest lehet, de azért ha egy töltött káposzta vagy egy brownie között kéne választania, gondolkodás nélkül az előbbit választaná). Ja és a nevet is ő adta. Az amerikaiaknál raspberry ribbons néven fut ez a süti, én épp (bodzás) eperlekvárral csináltam, úgyhogy így félrefordítás nélkül megmaradt az alliteráció, szuper:) Na de a sütiről: kívül ropog, belül puha, középen sok-sok lekvár, ráadásul tök szép is szerintem. És a bónusz: nagyon gyorsan készen van. Én elkövettem azt a hibát, hogy csak fél adagot csináltam...alig bírtam abbahagyni, hogy a fotózáshoz is maradjon. Úgyhogy ti kezdjétek nyugodtan a teljes adaggal!

epres keksz_2

Hozzávalók (48 darabhoz):

25 dkg vaj
1 tojás
12,5 dkg cukor
30 dkg liszt
1 tk vanília kivonat
1/2 tk sütőpor
1/4 tk só
kb. 4 dl lekvár/dzsem (nálam: bodzás eper)

A tetejére (opcionális, én nem raktam):
12,5 dkg porcukor
1 ek tej

epres keksz_1

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A vajat és a cukrot egy tálban habosra keverem, majd hozzáadom a vaníliakivonatot és a tojást. A lisztet, a sót és a sütőport egy tálba szitálom, majd hozzáadom a vajas-tojásos masszához. A tésztát 4 részre osztom, majd mindegyikből egy kb. 35 cm hosszú és 4-5 cm széles rudat formázok. Sütőpapírra rakom őket egymástól viszonylag távol, mert sütés közben terülni fognak. Mindegyik rúd közepébe hosszában egy vájatot nyomok az ujjammal, úgy, hogy a rudak vége zárt maradjon (hogy ne folyjon ki később a lekvár). Sütőbe rakom a rudakat kb. 10 percre, amíg megszilárdulnak, és halvány barnára sülnek. Ekkor kiveszem, a mélyedéseket egy kicsit még beljebb nyomogatom az ujjammal, vagy egy fakanál nyelével (erre azért van szükség, mert a sütőportól kicsit megdagad a tészta, és a mélyedés is kisebb lesz, így viszont kevesebb lekvár férne bele, ami a lényeg). Megtöltöm a vájatokat a lekvárral, és visszarakom a sütőbe sülni a rudakat, amíg aranybarnára sül. Ha kész, átlósan kb. 1,5 cm széles csíkokra vágom. Ez a folyamat így néz ki:

epres kekszA tetejére lehet cukormázat rakni, ami az eredeti recept szerint porcukorból és tejből áll (a porcukrot és a tejet összekeverem, majd nyomózsákba vagy egy uzsonnás zacskóba rakom, aminek levágom a csücskét, és a sütikre csorgatom), de nekem egyáltalán nem hiányzott rá semmi. Ha raktam is volna, szerintem tej helyett citromlével csináltam volna.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mendula.blog.hu/api/trackback/id/tr238443718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tamás 2015.02.23. 19:05:00

Szia Mendu! A környezetem nyaggat EGY farsangi fánk gyártására. Tudsz segíteni? Vagy az nem apró? KisMiki nagyon klassz fiatalember! További szép napot! Tamás

mendu 2015.02.25. 12:43:00

Szia Tamás! Én is gondoltam rá, hogy farsang miatt kellene (kellett volna) fánk recept, de napközben KisMiki miatt nem tudok nekikezdeni, estére meg nem szerettem volna olajszagot az egész lakásban, de a fő ok, hogy 2 darabnak nem kezd neki az ember, mi meg annál többet nem tudunk megenni, és a fánk csak frissen jó...így végül letettem róla. De itt van jó recept és sok hasznos tanács, ezt ajánlom: http://www.origo.hu/tafelspicc/recept/20150203-a-legjobb-farsangi-fankok.html Köszönjük, szerintem is nagyon cuki Miki Jr:)))
süti beállítások módosítása