Fúúú, ez isteni finom lett. Még a nem édesszájú férjem is tolta befelé egymás után a kekszeket (bár elmondása szerint mellettem édesszájú lett...hát hozzá képest lehet, de azért ha egy töltött káposzta vagy egy brownie között kéne választania, gondolkodás nélkül az előbbit választaná). Ja és a nevet is ő adta. Az amerikaiaknál raspberry ribbons néven fut ez a süti, én épp (bodzás) eperlekvárral csináltam, úgyhogy így félrefordítás nélkül megmaradt az alliteráció, szuper:) Na de a sütiről: kívül ropog, belül puha, középen sok-sok lekvár, ráadásul tök szép is szerintem. És a bónusz: nagyon gyorsan készen van. Én elkövettem azt a hibát, hogy csak fél adagot csináltam...alig bírtam abbahagyni, hogy a fotózáshoz is maradjon. Úgyhogy ti kezdjétek nyugodtan a teljes adaggal!
Hozzávalók (48 darabhoz):
25 dkg vaj
1 tojás
12,5 dkg cukor
30 dkg liszt
1 tk vanília kivonat
1/2 tk sütőpor
1/4 tk só
kb. 4 dl lekvár/dzsem (nálam: bodzás eper)
A tetejére (opcionális, én nem raktam):
12,5 dkg porcukor
1 ek tej
A sütőt előmelegítem 180 fokra. A vajat és a cukrot egy tálban habosra keverem, majd hozzáadom a vaníliakivonatot és a tojást. A lisztet, a sót és a sütőport egy tálba szitálom, majd hozzáadom a vajas-tojásos masszához. A tésztát 4 részre osztom, majd mindegyikből egy kb. 35 cm hosszú és 4-5 cm széles rudat formázok. Sütőpapírra rakom őket egymástól viszonylag távol, mert sütés közben terülni fognak. Mindegyik rúd közepébe hosszában egy vájatot nyomok az ujjammal, úgy, hogy a rudak vége zárt maradjon (hogy ne folyjon ki később a lekvár). Sütőbe rakom a rudakat kb. 10 percre, amíg megszilárdulnak, és halvány barnára sülnek. Ekkor kiveszem, a mélyedéseket egy kicsit még beljebb nyomogatom az ujjammal, vagy egy fakanál nyelével (erre azért van szükség, mert a sütőportól kicsit megdagad a tészta, és a mélyedés is kisebb lesz, így viszont kevesebb lekvár férne bele, ami a lényeg). Megtöltöm a vájatokat a lekvárral, és visszarakom a sütőbe sülni a rudakat, amíg aranybarnára sül. Ha kész, átlósan kb. 1,5 cm széles csíkokra vágom. Ez a folyamat így néz ki:
A tetejére lehet cukormázat rakni, ami az eredeti recept szerint porcukorból és tejből áll (a porcukrot és a tejet összekeverem, majd nyomózsákba vagy egy uzsonnás zacskóba rakom, aminek levágom a csücskét, és a sütikre csorgatom), de nekem egyáltalán nem hiányzott rá semmi. Ha raktam is volna, szerintem tej helyett citromlével csináltam volna.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Tamás 2015.02.23. 19:05:00
mendu 2015.02.25. 12:43:00