Megálmodtuk, megsütöttük, neked adjuk!

Klasszikus márványkalács (-kuglóf) bögrében - gasztroajándék

2014/12/21. - írta: Mendula

Tudom, tudom, nem aprósüti, de gondoltam, örülni fogtok egy kis ajándékötletnek így pár nappal karácsony előtt. Szerintem mindegyikőtök adott vagy kapott már bögrét ajándékba - nem ritkán jobb ötlet híján. Nem mondom, egy nagy teásnak szuper ajándék lehet egy jó kis mintával (esetemben pl. levendulával), de sokszor csak az a cél, hogy tudjuk le ezt az ajándék témát. Na ezekben az esetekben jöhet jól ez az ötlet, egy sima bögrét is tök jól fel lehet vele dobni, és látszik, hogy töltöttünk vele időt.
A legtöbb szerintem hőálló - mivel kiégetik őket - de ha kétségetek van, hogy bírja-e majd a sütést az ajándékozni való bögre, javaslom, hogy egy hasonló alakú és űrtartalmú - tuti hőálló - bögrében/egyéb formában süssétek meg a sütit, és utána rakjátok át. Ha meg még egy üveg házi lekvárt is adtok mellé, senkinek egy szava sem lehet!

marvanykalacs5.jpg

 

márványkalács6

Hozzávalók (3 db kb. 2,5 dl űrtartalmú bögréhez):

10 dkg puha vaj
10 dkg cukor
1 tk vaníliakivonat
2 tojás
16 dkg liszt
4 dkg étkezési keményítő
1 púpozott tk sütőpor
1 csipet só
0,4 dl tej
1 púpozott ek kakaópor

A vajat a cukorral habosra keverem, majd egyenként hozzáadom a tojásokat. A lisztet összekeverem a keményítővel, a sütőporral és a sóval, majd a tejjel felváltva hozzászitálom a vajas-tojásos masszához. A bögréket nagyon alaposan kivajazom-lisztezem, és a tészta felét egyenlően elosztom bennük. A tészta másik felébe belekeverem a kakaóport, és ezt is egyenlően belerakom a formákba. Egy villával kissé átkeverem a tésztát, hogy márványos legyen, és 180 fokon tűpróbáig sütöm. Ha nagyon pirulna a teteje, de belül még nincs kész, egy kis alufóliadarabot rakok a tetejére. A formában hagyom kihűlni. Utána kiborítom a formából, elmosom a bögrét, majd visszarakom bele a sütit. Celofánba csomagolom, szép szalaggal/rafiával átkötöm, és kész az ajándék. Ha azonnal megesszük, porcukorral megszórom a tetejét.

márványkalács8

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mendula.blog.hu/api/trackback/id/tr768443670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lucky 2014.12.22. 18:44:02

Szia, A lekvárt te hogy csinálod? Nagyon jó állagúnak tűnik. Üdv, L

mendu 2014.12.28. 18:54:23

Kedves L! A lekvárt pektinnel szoktam sűríteni. Korábban dzsemfixszel csináltam, de abban van olyan egyéb hozzávaló (pl. dextróz) is, ami nem igazán kell a lekvárhoz...Úgyhogy váltottam erre, és nagyon bejött!
süti beállítások módosítása