Megálmodtuk, megsütöttük, neked adjuk!

Dominostein

2014/12/12. - írta: Mendula

Ugye mindenkinek megvan a domino? Mézeskalácstészta, gyümölcszselé és marcipán csokival borítva, egy falatban... Ilyenkor karácsony táján minden boltot ellep ez az édesség. Na én sose veszek, mert 1-2 darab után eltelek vele, úgyhogy kizárt, hogy egy egész doboz elfogyjon nálunk. Viszont ha megkínálnak, mindig eszek belőle, mert egyébként nagyon szeretem. De most eldöntöttem, hogy megpróbálom otthon megcsinálni, és jelentem: szuperül sikerült. Ízre 5*, az állagán még van mit javítani, mert meglágyult a marcipán. Így kicsit nehezebb volt csokiba mártani, de megéri kipróbálni, mert - micsoda meglepetés - sokkal finomabb, mint a bolti. Így valahogy kettőnél többet is meg bírok belőle enni...

DSC_0200

Hozzávalók (kb. 36 darabhoz, 18X18 cm dobozformához):

A tésztához:

15 gr tojás (kb. 1/4 tojás)
2 ek tej
fél ek méz
4 dkg cukor
1/4 kk szódabikarbóna
1 tk mézeskalács-fűszerkeverék
12,5 dkg liszt

A zseléhez:

100 ml 100%-os almalé
4 ek baracklekvár
4 zselatinlap
1-2 ek barackpálinka (opcionális - de kár lenne kihagyni)

20 dkg marcipán
20 dkg jó minőségű ét- vagy tejcsoki

A tészta tulajdonképpen a mézes krémes tésztája mézeskalács-fűszerrel. Egy egész adag mézes krémeshez való tésztából (amihez 1 tojás kell) viszont 4 nagy lap jönne ki, az meg rengeteg, úgyhogy negyedeltem mindent. A tészta hozzávalóit - a liszt kivételével - egy lábasban összekeverem, és 2 percig főzöm. Ezt követően hozzáadom a lisztet, összegyúrom a tésztát, majd kb. 3 mm vékonyra kinyújtom úgy, hogy 18X18 cm-es négyzetet tudjak majd belőle vágni. 180 fokon világosbarnára sütöm a tésztát, és kivágok belőle egy 18X18 cm-es négyzetet.

A zseléhez 5 percre hideg vízbe áztatom a zselatinlapokat. Az almalevet és a baracklekvárt egy lábasban összeforralom, majd egy szűrőn átszűröm (hogy sima folyadék legyen, ne legyenek benne a lekvár rostjai), és visszaöntöm a lábasba. Hozzáadom a kinyomkodott zselatinlapokat, és lassú tűzön felolvasztom, de nem forralom. Beleöntöm a pálinkát is. Hagyom langyosra kihűlni.

Jöhet a süti összeállítása. A marcipánt porcukrozott felületen kinyújtom 18X18 cm-esre, majd belerakom egy, az alján sütőpapírral kibélelt dobozformába. Belenyomkodom, hogy ne tudjon majd a zselé aláfolyni. Ráöntöm a barackos almalevet, és hűvös helyen (nem hűtőben, mert az a marcipánnak nem jó) hagyom megdermedni a zselét (2-3 óra). Ezt követően rárakom a kisült tésztalapot is, rányomkodom kissé, és hagyom megpuhulni (kb. fél nap).

Amikor megpuhult a tészta, óvatosan kiborítom az egészet a formából, lehúzom a marcipán tetejéről a sütőpapírt, és 3X3 cm-es kockákra vágom.

domino1

A csoki 2/3-át mikróban vagy vízfürdőben felolvasztom, 1/3-át nagyon apróra vágom, és a felolvadt csokihoz keverem. A kis kockákat belemártom a csokiba, és rácsra rakosgatva hagyom a csokit megdermedni.

Tippek:

1. A rács alá érdemes sütőpapírt rakni, így a lecsöpögő csokit később újra fel tudjuk használni.
2. A csokit érdemes egy kicsi edényben/tálkában felolvasztani, úgy könnyebb teljesen belemártani a kockákat.
3. A tészta mennyisége kicsit több, mint amit felhasználunk, a maradékból lehet formákat kiszúrni.

DSC_0180

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mendula.blog.hu/api/trackback/id/tr718443666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása