Megálmodtuk, megsütöttük, neked adjuk!

Boltit házilag: így csinálj vaníliapudingot 10 perc alatt!

2016/03/15. - írta: Mendula

Ezennel indítok egy rovatot itt a blogon Boltit házilag címmel. Elsősorban édességeket próbálok meg reprodukálni otthon, mindenféle tartósítószer, aroma és hasonló adalékanyagok nélkül. Hogy miért?
Én mint a Gyermekét-Nagyon-Tudatosan-Táplálni-Igyekvő-Anyuka nagyon ki tudok akadni azon, hogy a kifejezetten/elsősorban gyerekeknek szánt élelmiszerekben (főleg – hogy-hogy nem – édességekben) mennyi szükségtelen és egészségtelen adalékanyag van. Jó, ez a nagyon tudatos táplálás persze enyhe túlzás volt, nem vagyok – szerintem – elvakult ebben a kérdésben, alapvetően két alapszabály van nálunk (és ez ránk is vonatkozik, nem csak a gyerekre):

1. Csak idényzöldségeket ill. -gyümölcsöket eszünk, tehát nincs semmiféle paradicsom, paprika, eper és társai télen (na jó, én egy kis salátakeverékre el tudok csábulni, de a gyereknek semmiképp se adok), max. fagyasztva, lekvár vagy savanyúság formájában,
2. Csak olyan feldolgozott élelmiszert (v)eszünk, amiben nincsen semmilyen adalékanyag. Ebben mondjuk szerencsénk van, mert a nagyszülők révén pl. kapunk sonkát, kolbászt (ill. magát a húst is), van a közelünkben egy szuper kis tejbolt házi tejtermékekkel, de azt gondolom, hogy egy kis utánajárással már kb. mindenhol be lehet szerezni az alapvető élelmiszereket jó minőségben, ill. házilag is egy csomó finomságot meg lehet csinálni (kenyér, sajt, májkrém stb.).

 

Az édességek terén nem vagyok a teljes tiltás híve…tök egészségtelen a cukor, tudom, de szerintem egyszer-egyszer simán belefér, hogy adunk egy kis házi kekszet a gyerek kezébe. Sokáig úgysem lehetne eltiltani a cukortól, legkésőbb három évesen az ovitársak úgyis beleviszik a jóba. De szeretném azt hinni, hogy ha a gyerek a valódi, jó minőségű ízeket szokja meg, akkor kevésbé lesz csábító a bolti cucc. Ezzel a rovattal adnék ötleteket a hozzám hasonlóan gondolkodóknak: ha meg is kívánja a kis poronty a bolti édességet, alternatívaként megkínálhatjuk az otthoni – egészségesebb – verzióval, hátha az is megteszi majd neki…(Ez persze hiú ábránd, igaz? Még nincs tapasztalatom, mivel az enyém még nem fedezte fel az ipari édességek csodás világát…kicsi még, még van ráhatásom:).

De akkor vágjunk a közepébe: az első a sorozatban a tejszínhabos vaníliakrém vanília ízű krém (merthogy a boltiban vanília nem sok van).
OK, bevallom, volt a bolt polcán ennél jobb összetevőjű vanília ízű krém is, pl. a kifejezetten gyerekeket megcélzó, kis tégelyes, tehenes figurás vaníliás-csokis krém összetevői nem voltak olyan vészesek (persze jók sem), de én most kifejezetten a legrosszabbra mentem rá. Pedig a vaníliapuding nem egy bonyolult műfaj. 5 összetevőből áll: tej, tojássárgája, cukor, kukoricakeményítő és vanília. Plusz ebben az esetben raktam rá egy kis tejszínhabot is.

 

vaniliakrem_hazilag.jpg

Ezzel szemben a bolti összetevői az alábbiak (figyelitek az első, azaz a termékben a legnagyobb arányban jelen lévő összetevőt?!):
“XY” vaníliaízű tejszínhabos desszert
Összetevők: tejsavó, tejszín (11%), cukor, zsírszegény tej, módosított keményítő, búzakeményítő, növényi zsírok – teljes mértékben hidrogénezett (pálma, kókusz), glükózszirup, étkezési zselatin, sűrítőanyag: E407, E412, emulgeálószerek: E 472b, E 472c, E481, aroma, színezék: E 160a, habosítószer: nitrogén
Hát a tojássárgája? Szegény kimaradt…annak a szerepét megoldották az adalékanyagokkal (aromával, sárga ételszínezékkel (E 160a), sűrítőanyaggal, és az emulgeálószerekkel. A tojássárgája maga amúgy egy természetes emulgeálószer.). A bolti puding ízéről nem írnék, szerintem mindenki ismeri vagy el tudja képzelni.
És akkor következzen az igazi vaníliapuding házilag:

 

Összetevők (kb. 4 adaghoz):
500 ml tej
4 tojássárgája
35 g kukoricakeményítő
3-4 evőkanál cukor
1 vaníliarúd

 

Tejszínhab a tetejére (igazi, nem flakonos)

 

Elkészítés:
A vaníliarudat félbevágom, belsejét egy vékony pengéjű késsel kikapargatom. A tejet a kikapargatott vaníliarúddal forrpontig melegítem. A tojássárgájákat a kikapart vaníliamagokkal és a cukorral kicsit elkeverem (nem kell habosra), majd beleteszem a keményítőt is (az egész mennyiségből elvett kis tejet is lehet hozzáadni ilyenkor, ha túl sűrű lenne), és simára keverem. Ezután szűrőn keresztül lassan a cukros tojássárgájához öntöm a tejet (erre a hőkiegyenlítés miatt van szükség: ha a forró tejhez önteném a tojássárgáját, összeugrana, kicsapódna a tojás), majd az egészet visszateszem kis lángra, és folytonos kevergetés mellett besűrítem. Kis tálkákba osztom, és kihűtöm. Én közvetlenül a krém tetejére mindig folpackot rakok, úgy, hogy összeérjen a krémmel, így nem fog bőrösödni.

 

vanilaikrem_hazilag_2.jpg

Ugyanígy csokipudingot is készíthetünk: csökkentsük a keményítő mennyiségét 30 g-ra, adjunk 20 g jó minőségű kakaóport a tojássárgájához, majd a végén a kész, meleg pudingban olvasszunk fel 60 g jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládét.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mendula.blog.hu/api/trackback/id/tr328479356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása